Vårdnad, boende och umgänge
Föräldrar som separerat kan ha svårt att samarbeta kring gemensamma barn. Det kan handla om var barnen ska bo eller hur umgänget mellan barn och föräldrar ska se ut. Här kan du läsa om stöd och hjälp både för dig som är förälder och för dina barn.
Barnperspektivet
För att stärka barnrättsperspektivet i vårdnadsprocessen är det numera krav på att föräldrar ska ha deltagit i ett informationssamtal innan en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge kan inledas.
Utdragna konflikter mellan föräldrar i frågor som rör vårdnad, boende och umgänge kan påverka ett barn negativt och utgör en riskfaktor för barnets känslomässiga och sociala utveckling.
Läs mer om informationssamtal
Avtal om vårdnad, boende och umgänge
Separerade föräldrar som är överens om boende, vårdnad och umgänge kan få hjälp att skriva avtal om överenskommelsen. Det är viktigt att överenskommelsen är till barnets bästa och den ska därför godkännas av socialnämnden. Ett godkänt avtal är likvärdigt med en dom som vunnit laga kraft.
Samarbetssamtal
Samarbetssamtal är till för föräldrar som har svårt att komma överens om sina gemensamma barn. Samarbetssamtal ger möjlighet för föräldrar att samtala om sina barn i en lugn miljö med tillgång till kompetenta samtalsledare.
Syftet med samarbetssamtal är att ni som vårdnadshavare/föräldrar ska kunna samarbeta kring barnet/barnen och hitta bra lösningar som ni båda kan acceptera. Samtalen fokuserar på föräldraskapet, inte på att förmå föräldrar att leva tillsammans.
Samtalen är inriktade på:
- Hur barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna bäst tillgodoses
- Barnets behov i övrigt
- Framtiden
- Föräldrarnas samarbetsförmåga och att en lösning nås
Samarbetssamtalen är frivilliga, kostnadsfria och sker under sekretess. En förutsättning för samarbetssamtal är att ni båda två är villiga att delta.
Ansök om samarbetssamtal via vår e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.