- Startsida
- Bo, trafik och miljö
- Livsmedel, hälsoskydd och miljö
- Vanliga frågor miljö och hälsoskydd
Vanliga frågor miljö och hälsoskydd
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om miljö och hälsoskydd.
Miljö och hälsoskydd
Miljö och hälsoskydd
Svar på de vanligaste frågorna om miljö och hälsoskydd i kommunen.
Jag känner mig störd av grannes katt. Kan kommunen hjälpa mig?
Jag känner mig störd av grannes katt. Kan kommunen hjälpa mig?
Om du känner dig störd kontakta i första hand kattens ägare. Du som hyr din bostad kan kontakta fastighetsägaren om du inte får gehör hos kattägaren. Det finns flera rättsfall som visar att katter får röra sig fritt utomhus även på andra fastigheter än ägarens. Den som känner sig störd måste därför ofta själv freda sig mot att katter tar sig in i hus eller upp på altaner. Nedan följer några tips för hur du kan freda dig mot oönskade katter;
- Om katten förorenar på olämpliga platser kan avskräckande preparat placeras ut. Lägg t.ex. ut citronskal, kaffesump, pepparkorn, eller krossade malkulor. Ev kan katten även hållas borta genom att plantera ut lavendel, rosmarin eller vitlöksklyftor som fått gro i kylen. Att spruta vatten med pressad vitlök i på marken ska också kunna avskräcka.
- Täck jorden med skiffer eller barkmull så att katten får svårt att gräva.
- I handeln finns ”kattskrämmor” som avger en signal som skrämmer bort katter, men inte uppfattas av det mänskliga örat.
- Spruta lite vatten på katten om den kommer in på tomten. Tänk på att aldrig använda högtryckstvätt då denna kan orsaka allvarliga skador på katten!
- Ta in dina dynor, täck dem eller införskaffa en dynbox att förvara dem i för att förhindra att de får katthår och/eller kattavföring på sig.
- Förse sandlådor med lock.
- Förse dörrar och fönster med nät som du önskar hålla öppna.
- Fiberduk kan läggas över trädgårdsland för att skydda grönsakerna.
- Om du bor i en förening kan ni gemensamt vidta åtgärder. En större förening kan eventuellt förhandla till sig rabatt på kastrering till dess medlemmars katter.
Herrelösa katter
Herrelösa katter får fångas in och lämnas till polismyndigheten som hittegods. Om du är helt säker på att en katt är herrelös får den avlivas av jakträttshavaren (markägaren) eller av någon som företräder denne. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten.
Miljöenhetens uppdrag
Miljöenhetens uppdrag är bland annat att utreda, med lagen miljöbalken som underlag, om olägenhet för människors hälsa föreligger. Det finns flera rättsfall som visar att katter får röra sig fritt utomhus även på andra fastigheter än ägarens.
Efter en dom i Miljödomstolen (Stockholms Tingsrätt 2001-12-20, mål nr M 398-00) har fastslagits att miljöbalken gör det omöjligt för myndigheter att ingripa vid lösspringande tamkatter, det vill säga det anses ej som olägenhet av betydelse. För att olägenhet ska kunna anses föreligga måste det röra sig om ett stort antal katter, t.ex. en så kallad kattsamlare.
Min grannes hund skäller och det är väldigt störande. Vad kan kommunen göra?
Min grannes hund skäller och det är väldigt störande. Vad kan kommunen göra?
Under dagtid får du acceptera att du hör grannens aktiviteter, vare sig det gäller gräsklippning, lekande barn, musikspelning eller skällande hundar. Men någon stans går en gräns när grannens verksamhet låter mer än du behöver acceptera. Tycker du att skällandet blir oacceptabelt störande, kontakta i första hand hundägaren och försök komma överens om en lösning.
Om bygg- och miljöavdelningen får klagomål på skällande hundar som stör brukar vi börja med att fråga om den som klagar har kontaktat hundägaren. När den klagande kontaktat hundägaren och det inte hjälpt brukar vi kontakta hundägaren för att låta hen ge sin bild av hundens skällande. Beroende av vad som framkommer vid dessa samtal kan olika åtgärder från kommunens sida vara aktuella. Ibland ber vi den klagande att skriva upp när hund skäller och hur ihållande skällandet är. Ibland skriver vi direkt till hundägaren med upplysning om vad som är acceptabelt skällande och vad som inte är det. Det förekommer även att vi gör tillsyn, alltså att vi åker ut till den skällande hunden för att se och lyssna.
Bygg- och miljöavdelningen har också möjlighet att förelägga hundägaren om att vidta åtgärder så att hund inte stör, till exempel att avskärma hundgård så att hunden inte ser de människor som den annars skäller på, eller att hålla hunden inomhus för att inte grannarna ska bli störda.
Luktar radon?
Luktar radon?
Nej, radon smakar eller luktar inte och är osynlig. Radon är en ädelgas och reagerar som sådan inte med några andra ämnen. Det är dock relativt enkelt att mäta halten radongas i luft eller vatten eftersom gasen är radioaktiv.
I min gamla mätning anges radonet som radondöttrar, vad betyder det?
I min gamla mätning anges radonet som radondöttrar, vad betyder det?
Då har man en mätning som är gjord före 1994 som anger radondöttrar. Idag mäter man i radongas. Denna mätning är säkrare. Man kan räkna om radondottervärdet till radongas. Multiplicera radondottervärdet med två. Exempel: Ett radondottervärde på 100 Bq/m3 motsvarar alltså ungefär 200 Bq/ m3 vilket är dagens riktvärde.
Hur farligt är radon i vatten?
Hur farligt är radon i vatten?
Radon avgår till luft, till exempel vid duschning och matlagning och bidrar därför till radonhalten i luften. Att dricka radonhaltigt vatten är däremot inte någon hälsorisk.
Hur kontrollerar jag om jag har blåbetong?
Hur kontrollerar jag om jag har blåbetong?
Blå lättbetong eller blåbetong tillverkades under perioden 1929-1973 och slutade att användas som byggnadsmaterial 1975. Kontakta en radonkonsult som kan undersöka om ditt hus innehåller blåbetong.
Får jag tvätta bilen hemma?
Får jag tvätta bilen hemma?
Det är inte reglerat i någon lag att man inte får tvätta bilen hemma. Men däremot är det olagligt att släppa ut orenat avloppsvatten i naturen, vilket gör det svårt att tvätta bilen hemma utan att bryta mot lagen. I miljöbalken står det att avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något sätt så att olägenhet för människans hälsa eller miljön inte uppkommer (9 kap. 7 §).
Smutsvattnet från biltvätt innehåller olja, tungmetaller, asfalt, rester av däck och dessutom olika kemikalier från bilvårdsmedel. Dessa föroreningar kan vara skadliga för människor, djur och växtliv.
Om tvättvattnet hamnar i dagvattensystemet leds det i de flesta fall direkt ut i närmaste vattendrag och hamnar sedan i bäckar och sjöar, vilket är skadligt för både djur och natur. Vattnet kan även hamna i kommunens avloppsreningsverk, som inte är byggda för att rena de miljöfarliga ämnen som finns i tvättvattnet. De kan till och med skada reningsprocessen. Varje år hamnar tusentals ton miljöfarliga ämnen i naturen på grund av att många väljer att tvätta sin bil hemma på gatan, garageuppfarten eller parkeringsplatsen. Detta vill vi att du hjälper oss att stoppa i Krokoms kommun.
Gör rätt - tvätta bilen i en biltvätt. Tvätta inte bilen hemma på gatan utan åk till en modern biltvättsanläggning, antingen en automattvätt eller en ”gör-det-själv-hall”. I dessa anläggningar renas avloppsvattnet innan det släpps ut. Det allra bästa är naturligtvis att du väljer en miljömärkt biltvätt.
Läs mer i miljöbalken (1998:808) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
-
Kundcenter Telefon: 0640 161 00 E-post: kundcenter@krokom.se
Läs mer
Livsmedelsverket
- Livsmedelsverket arbetar för säker mat och bra dricksvatten.
- Livsmedelsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Vattenplan för Storsjön är ett inriktningsdokument för fysisk planering och för annan planering som rör Storsjön.
Planen har antagits av kommunerna Berg, Krokom, Östersund och Åre samt av Region Jämtland Härjedalen och Länsstyrelsen i Jämtlands län. - Ladda ner Vattenplan för Storsjön på Länsstyrelsens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.