Korttidsboende

Korttidsboende, för dig som av olika anledningar tillfälligt inte kan bo hemma.

glad gumma med rullator åtföljs av personal

Korttidsboende

På korttidsboende vistas du när du har blivit beviljad ett korttidsbeslut via en biståndshandläggar. I Krokoms kommun erbjuder vi olika former av korttidsbeslut utifrån ditt behov och dina förutsättningar.

Korttidsboendet är till för dig, när du under en begränsad tid inte kan klara av att bo i ditt eget hem med insatser från hemtjänst, utan behöver vård och omsorg dygnet runt.
Det kan till exempel vara efter en sjukhusvistelse i väntan på att du ska må bättre, kan återvända hem och klara dig själv eller med insatser från hemtjänsten.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att bo på korttidsboendet medan du väntar på en permanent plats på särskilt boende. Du kommer då att bli hänvisad till första lediga plats med möjlighet att ställa dig i byteskö.

Korttids

Korttids

Korttids innebär att du vid ett tillfälle om 14 dagar, med chans till förlängning vistas på korttidsboendet. Syftet med korttids kan till exempel vara att träna upp dig inför hemgång efter en operation eller för att återhämta dig efter sjukhusvistelse.

Växelvård

Växelvård

Växelvård innebär att du regelbundet växlar mellan att bo hemma och bo på korttidsboende. Det kan vara för att anhöriga som vårdar dig i hemmet ska få möjlighet till vila.

Vid växelvisboende får du ett planerat schema där du växlar en specifik dag och tid, anhörig ansvarar transport.

Avlastning

Avlastning

Avlastning innebär att du vid ett tillfälle vistas på korttidsboendet under en begränsa period, vanligtvis 1-2 veckor, för att anhörig som vårdar dig i hemmet ska få möjlighet till vila.

Vid avlastning bestäms en specifik ankomstdag och tid samt även hemgångsdag och tid. Anhörig ansvarar för transport.

Vart finns korttidsplatserna?

Idag finns 8 korttidsplatser och 2 växelvårdsplatser på Tullkvarnsvägen 21, Förenede Care i Krokom.

Hur ansöker jag och när får jag besked?

Du ansöker om ett korttidsbeslut via blankett, e-tjänst eller i kontakt med en biståndshandläggare som du lättast når via kommunens växel.

När en biståndshandläggare öppnar ditt ärende påbörjas utredningen, du och/eller anhörig kommer bli kontaktade för mer information och handläggning. När ett beslut är taget kommer du att bli informerad.

Vid bifall kommer boendesamordnare påbörja handläggning och kontaktar dig eller angiven kontaktperson när erbjudande om plats finns.

Befinner du dig på sjukhus kommer planering ske i deras digitala patientverktyg och du blir planerad direkt till korttidsavdelningen.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny