Familjehem

Porträtt på familj med liten dotter med Downs syndrom

Ett familjehem kan vara ett stort stöd om det händer saker som gör att ett barn eller en ungdom inte kan bo kvar hemma.

För en del barn och unga händer det saker i livet som gör att de inte kan bo kvar hemma. Då kan ett familje­hem vara ett stort stöd. Familjehem är det som tidigare kallades fosterhem.

Ett familjehem är en helt vanlig familj som på uppdrag av socialnämnden öppnar sitt hem mer stadig­varande för barn eller ungdomar. Uppdraget kan gälla kortare eller längre tid.

Det finns en nationell tjänst för dig som vill veta mer om familjehem, Familjehem Sverige. Det är också här du lämnar in din intresseanmälan.

Länk till Familjehem Sveriges hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Familjehemscentrum i Jämtland

I Jämtlands län samarbetar sju kommuner; Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund, genom Familjehemscentrum Jämtlands län.

På Familjehemscentrum rekryterar, utreder och utbildar vi blivande familjehem. Vi matchar barn till rätt familjehem. Vi har även ett antal jourhem när barn behöver placeras akut.

Hoppa till Familjehemscentrum i Jämtlands hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ Familjehemscentrum i Jämtland på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vem kan bli familjehem?

Vem kan bli familjehem?

För att bli familjehem behöver ni ha erfaren­het av barn och ungdomar och tid, ork och intresse för andra människor. Ni behöver också ha ett tryggt hem med stabila relationer.

Hela familjen, inklusive biologiska barn, måste vara överens och vilja ta emot ett barn eller en ungdom. Det är viktigt att de vuxna i hemmet är trygga och att barnet känner sig accepterat och välkommet samt att det finns någon att anförtro sig åt.

Några formella krav på yrke och utbildning finns inte. Ni kan vara gift, sambo eller ensam­stående. Med eller utan barn. Bo på landet eller stan. I hus eller lägenhet. Vara född i Sverige eller i ett annat land. Alla barn har olika förutsättningar och vi vill hitta rätt familj till varje barn.

Testa dig själv om du är en familjehemsförälder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lämna intresseanmälan

Lämna intresseanmälan

Du kan göra en intresseanmälan via Familje­hem Sverige. Välj Krokom (Familjehems­centrum) i listan över kommuner och svara därefter på frågorna.

Anmäl intresse på familjehemsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Din intresseanmälan kommer utredas av Familjehemscentrum i Östersund som kontaktar er för att diskutera en eventuell placering. Det är socialnämnden i den placerade kommunen som beslutar om varje familjehemsplacering.

Har du frågor?

Hör av dig till Individ- och familjeomsorgens expedition så får du svar på dina frågor och funderingar. Du hittar alla uppgifter du behöver under kontaktinformation.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny